Alexandru Racatau, bucatarul de la Tokyo Japanese Restaurant (Cluj) s-a clasat in acest an pe locul III la ”World Sushi Cup”.
Bucatarul roman a fost unul dintre favoritii juriului datorita tehnicii corecte de pregatire a sushi-ului traditional si datorita modului in care si-a prezentat viziunea unui sushi original, cu accente fusion. Alexandru Racatau a participat la un examen in Tokyo, cu o zi inainte de concurs, alaturi de ceilalti concurenti inscrisi benevol, primind centura neagra in sushi.
Campionatul Mondial de Sushi ”World Sushi Cup 2014” a avut loc in Tokyo, in perioada 20 – 21 August, si a reunit bucatari din Europa si America, care lucreaza in restaurante cunoscute la nivel international.
Concursul a avut la baza doua sectiuni: ”Edomae Sushi”(Traditional) si ”Creative Sushi”. Prima sectiune din concurs, ”Edomae Sushi”, a pus accentul pe pregatirea unui platou cu sushi traditional japonez, surprinzand acuratetea bucatarilor.
Cea de-a doua sectiune, numita ”Creative Sushi”, a urmarit sa transpuna modul in care bucatarii din diferite colturi ale lumii percep prepararea unui Sushi original, aducand in atentia juriului partea creativa a bucatarilor.
Alexandru Racatau a castigat in cadrul ambelor sectiuni locul III, aflandu-se pe podiumul ”World Sushi Cup”, alaturi de ceilalti castigatori din Japonia, Suedia si un japonez rezident in America:
”E o presiune foarte mare, mai ales cand participi pentru prima data la un astfel de concurs! A contat foarte mult ca am fost format de catre Tsuchiya Naofumi, bucatar japonez. E altceva sa inveti sa prepari sushi de la o persoana care cunoaste traditia culinara din Japonia cu adevarat. Intelegi asta mai ales cand ai de pregatit in fata unui juriu un sushi traditional, in Tokyo din Japonia, si simti cum te ajuta regulile invatate la Tokyo din Cluj”, spune Alexandru Racatau.
Master Chef Tsuchiya Naofumi se afla de 11 ani in domeniul HoReCa si a instruit zeci de bucatari de sushi, care lucreaza in restaurantele Tokyo Group sau in strainatate.
”Bucuria e mare, e foarte mare. Si sunt mandru de Alex. In astfel de momente, simt ca dupa 11 ani de munca, imi primesc rasplata. Si clar, efortul merita cand treci prin astfel de emotii pentru cei pe care ii pregatesti pe acest drum”, a spus Tsuchiya Naofumi dupa aceasta experienta frumoasa.
”World Sushi Cup 2014” se afla la cea de-a doua editie. In acest an, modalitatea de premiere a fost diferita fata de cea de anul trecut – organizatorii au acordat doar premiile I, II si III, ceilalti concurenti primind doar diplome de participare.
Si anul trecut, Clujul s-a facut cunoscut prin castigarea a doua premii: ”Gold Sushi Award”, presented by Norwegian Seafood Council si ”Gold Sushi Restaurant Award”, presented by Chiba Kogyo Bank.
Sursa: Foodandbar.ro
tiberiu.fueriu@foodbar.ro