top of page
Celli Romania Sisteme de Filtrare.png

Turismul romanesc a incheiat sezonul pe plus. Peste 4,5 milioane de romani si straini si-au petrecut

Vara s-a incheiat cu profit pentru turism. Peste 4,5 milioane de romani si straini si-au petrecut vacanta pe meleagurile noastre, in crestere cu aproape 5%, fata de anul trecut.


Cel mai mare castig l-au inregistrat statiunile balneare, hotelurile de pe litoral si pensiunile de la munte. Incasari bune au avut si agentii care au vandut excursii in strainatate. Numarul celor care au optat pentru Grecia, Bulgaria sau Turcia a fost mai mare tot cu 5%.

turism

Intr-un weekend obisnuit de vara, in statiunea Baile Felix au ajuns aproape 4.000 de turisti, cu 30% mai multi decat anul trecut. Hotelierii au investit in renovare, iar clientii n-au mai mers in Ungaria.

"De cand s-a deschis aici, nu prea merita sa te duci, pentru ca si acolo preturile sunt foarte mari", este de parere o turista. "A fost un an excelent, unul din cei mai buni ani pe care i-am avut in turismul din Baile Felix. Daca in 2013, in lunile iulie - august aveam in jur de 84.000 de intrari in aceasta perioada, in 2014 am trecut de 120.000", spune Dumitru Fechete - directorul unui complex .


Si orasul Pucioasa din Dambovita, o statiune balneoclimaterica mai putin cunoscuta, a avut in acest an cresteri de 30% la cazari. "M-a adus si pe mine cineva, mi-a placut si am cerut mereu aici", povesteste o turista.


Iata cum arata bilantul la nivelul intregii tari pentru spatiile de cazare, in primele 7 luni ale anului. "S-a ajuns la 10,5 milioane de nopti de cazare, asta inseamna o crestere de aproape 6%", explica Ana Smandean, reprezentant ANAT. .


Iar ca numar de turisti, 3,5 milioane de romani si inca 1 milion de straini au ales sa isi petreaca vacanta in Romania, cu 4,8% mai multi fata de anul trecut. Cei mai multi dintre turistii straini au fost europeni, mai ales din Ungaria si Bulgaria. Romania a fost vizitata anul acesta, in numar mai mic, si de nemti, polonezi si austrieci.


Pe plus au iesit si agentii care au vandut vacante in strainatate. "Aproximativ 400.000 de romani au plecat anul acesta in alte tari, cu 5% mai multi decat anul trecut", sustine Ciprian Enea, consultant turism.


Daca ar fi sa facem un top, anul acesta, cei mai multi romani au preferat sa plece in Grecia. Este vorba despre aproape 140.000. Pe locul al doilea se claseaza Bulgaria, unde si-au petrecut vacanta peste 130.000 de romani si Turcia cu aproape 90.000.


sursa