top of page
Celli Romania Sisteme de Filtrare.png

Cei mai temuţi "agenţi" ai restaurantelor de lux: Cine sunt inspectorii Michelin şi cum se

Într-un restaurant cu o stea Michelin se găteşte foarte bine. Pentru unul cu două stele Michelin merită să te abaţi din drum, dar un restaurant cu trei stele Michelin este o destinaţie în sine. Pentru a ajunge la această clasificare au fost necesari mai bine de o sută de ani în care Michelin s-a transformat dintr-un ghid al şoferilor în biblia gastronomiei de lux, cel mai temut instrument care delimitează elita fine dining-ului de restul „muritorilor“ de rând.


„Prima ediţie a ghidului Michelin a fost lansată în Franţa, în 1900, scopul acestui produs fiind acela de a-i ajuta pe şoferi să găsească benzinăriile, service-urile auto, hotelurile şi restaurantele disponibile pe ruta lor. De-a lungul anilor, recomandările de hoteluri, dar mai ales cele de restaurante au ajuns să fie văzute ca fiind cele mai obiective disponibile“, spune Michael Ellis, directorul general al ghidului Michelin, pentru După Afaceri Premium. În prima ediţie a ghidului Michelin erau listate 1.312 hoteluri cu restaurante, toate unităţile fiind în Franţa. Abia din 1923, ghidul a început să aibă recomandări diferite pentru hoteluri şi restaurante.

„Este adevărat că datorită metodologiei riguroase, ghidul Michelin a devenit o vitrină globală pentru gastronomia gourmet. Tot datorită metodei de selecţie unice, ghidul este reprezentantiv pentru vitalitatea scenei gastronomice dintr-o anumită ţară şi scoate în evidenţă noile tendinţe culinare, chef-ii în plină ascensiune, lucru care mai departe contribuie la creşterea prestigiului gastronomiei la nivel global.“


În spatele recomandărilor stă o armată de „agenţi“ Michelin. Nimeni nu-i ştie. Nimeni nu-i vede. Te poţi trezi cu ei la masă şi să nu ştii că de felul în care papilele lor gustative vor reacţiona la porţia de paste depinde viitorul restaurantului tău. Nimeni nu are idee câţi astfel de agenţi inspectează în anonimat absolut restaurantele lumii, dar toată lumea din elita gastronomiei se teme de ei.

Michael Ellis, directorul general al ghidului Michelin

„Răspunsul meu standard este că avem atâţia critici câţi ne sunt necesari. Aceasta nu este o informaţie pe care să o împărţim cu publicul.“ A venit vreun astfel de emisar al gastronomiei de lux şi în România? Michael Ellis spune din nou că acest tip de informaţii nu sunt împărţite cu publicul.


„Inspectorii sunt bărbaţi, femei, sunt oameni mai tineri sau mai bătrâni, slabi sau bine-făcuţi, dar mereu pasionaţi de gourmet dining. Inspectorii Michelin sunt absolvenţi ai şcolilor de gătit sau de hoteluri şi au ani de experienţă în industria ospitalităţii. Când se duc să mănânce într-un restaurant, o fac în anonimat perfect şi întotdeauna îşi achită nota de plată. Ceea ce găsesc în farfurie este exact ceea ce va găsi şi următorul client. Nimic în plus, nimic în minus. Inspectorii Michelin mănâncă în medie într-un an circa 250 de mese, iar restul timpului îl petrec scriind rapoartele despre felurile de mâncare pe care le-au încercat, inspectând hoteluri şi lucrând la ediţia de anul următor a ghidului. Inspectorii sunt localnici în ţara în care lucrează şi sunt angajaţi cu normă întreagă la Michelin.“


În acest moment, la nivel global, sunt 2.708 restaurante care au cel puţin o stea Michelin. România nu se află pe această listă. Cele mai multe restaurante Michelin sunt în Tokyo, acolo unde „trăiesc“ 175 de astfel de temple ale gastronomiei.


„Inspectorii Michelin se uită la mai multe criterii: calitatea ingredientelor, măiestria tehnicilor de gătit, armonia şi echilibrul aromelor şi texturilor, expresia personalităţii chef-ului în mâncarea sa, consistenţa de-a lungul timpului. Aceste criterii obiective sunt respectate de toţi inspectorii Michelin, indiferent dacă aceştia sunt în Japonia, Statele Unite sau Europa. Un restaurant cu o stea Michelin va livra aceeaşi valoare indiferent dacă este în Paris, New York sau Tokyo.“


Extazul de a câştiga o stea Michelin este uneori urmat şi de drama retragerii acestei disticţii, unul dintre factorii principali care determină acest lucru fiind problemele legate de menţinerea unor standarde constante de calitate de-a lungul unei perioade de timp.


Având cea mai extinsă armată de specialişti pe teren, ghidul Michelin este şi un atlas, un agregator de tendinţe.


„Una este o mişcare spre un dining mai casual, chef-ii investesc mai mult în produsele lor şi mai puţin în decorul restaurantului. De asemenea, remarcăm orientarea spre ingredientele care sunt produse pe cât posibil local. Chef-ii au început să mixeze multe ingrediente şi stiluri de gătit prezente în toate colţurile lumii.“


Pe termen lung, Michael Ellis spune că extinderea conceptului de casual fine dining va continua, dar că apetitul pentru experienţe culinare luxoase, extravagante nu va dispărea niciodată. Ar fi şi păcat dacă Everestul ar deveni deodată accesibil.

Etichete:

Top Hospitality Videos

Top Hospitality Videos

Top Hospitality Videos
Se caută videoclip...
Toate categoriile
Toate categoriile
Educatie
Entertainment
Music
NEWS
People & Blogs
Ramada by Wyndham Slatina Parc a ales sistemele de apa Celli.
00:00
Redă videoclipul

Ramada by Wyndham Slatina Parc a ales sistemele de apa Celli.

Top Hospitality
Curs VIDEO - Primul meu Food Truck
04:39:43
Redă videoclipul

Curs VIDEO - Primul meu Food Truck

Laurențiu Mâță
Chef Cezar Munteanu pregateste 2 retete de Halloween! Placinta de dovleac si Risotto cu dovleac 🎃
15:15
Redă videoclipul

Chef Cezar Munteanu pregateste 2 retete de Halloween! Placinta de dovleac si Risotto cu dovleac 🎃

TRU food
CELLI la Casa Boierului Din Deal
04:57
Redă videoclipul

CELLI la Casa Boierului Din Deal

Top Hospitality
LIFESTYLE - invitat Daniela Ruse | 10 Iunie 2021
21:47
Redă videoclipul

LIFESTYLE - invitat Daniela Ruse | 10 Iunie 2021

DOTTO TV
Premiat la Cupa Marea Neagră în Artă Culinară, Adrian Eduard Ionescu, la Actualitatea LIVE
00:00
Redă videoclipul

Premiat la Cupa Marea Neagră în Artă Culinară, Adrian Eduard Ionescu, la Actualitatea LIVE

Facebook page
Cupa Marea Neagra in Arta Culinara 2021
03:26
Redă videoclipul

Cupa Marea Neagra in Arta Culinara 2021

Antena 3
MAREA REDESCHIDERE HORECA LITORAL 2021
00:00
Redă videoclipul

MAREA REDESCHIDERE HORECA LITORAL 2021

RESTO
Top Culinary Trends 2016 - Interviuri
00:00
Redă videoclipul

Top Culinary Trends 2016 - Interviuri

Top Hospitality
Cum a fost la Street Food City, editia 2018
00:00
Redă videoclipul

Cum a fost la Street Food City, editia 2018

Top Hospitality
Cofetar în Romania, cu Flavian Dobre
00:00
Redă videoclipul

Cofetar în Romania, cu Flavian Dobre

pe-plus.ro
Despre sushi, cu chef Vova
00:00
Redă videoclipul

Despre sushi, cu chef Vova

pe-plus.ro
Interviu Chef John Menumorut - Owner Big John Food Truck & Lab
00:00
Redă videoclipul

Interviu Chef John Menumorut - Owner Big John Food Truck & Lab

pe-plus.ro
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Adrian Hadean la Taste Ambassadors  #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv  © -  Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionisti - Top Hospitality | Trends by HRB | T
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Adrian Hadean la Taste Ambassadors #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv © - Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionisti - Top Hospitality | Trends by HRB | T

Chefs Network - Romania
Interviu cu Catalin Jernoiu, chef executiv BistroMar
00:00
Redă videoclipul

Interviu cu Catalin Jernoiu, chef executiv BistroMar

pe-plus.ro
Motivele care stau in spatele succesului OSHO
00:00
Redă videoclipul

Motivele care stau in spatele succesului OSHO

pe-plus.ro
ICEP Hotel School – formare profesională în Ospitalitate
02:50
Redă videoclipul

ICEP Hotel School – formare profesională în Ospitalitate

pe-plus.ro
Cum se poate revitaliza breasla bucatarilor
00:00
Redă videoclipul

Cum se poate revitaliza breasla bucatarilor

pe-plus.ro
Demonstratia culinara - Chef Catalin Jernoiu la Taste Ambassadors
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara - Chef Catalin Jernoiu la Taste Ambassadors

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Giuseppe Ipsaro Pas...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Giuseppe Ipsaro Pas...

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef John Menumorut  la Taste Ambassadors powered by Tabasco & www.parmafood.ro  #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv  © -  Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionis
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef John Menumorut la Taste Ambassadors powered by Tabasco & www.parmafood.ro #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv © - Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionis

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Ana Consulea  la Ta...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Ana Consulea la Ta...

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara | sashimi by Chef Vova / Curnic Vladimir
Executive Chef la YOSHI Sushi & Teppanyaki Floreasca
Demonstratie culinara executata in cadrul evenimentului TASTE AMBASSADORS 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara | sashimi by Chef Vova / Curnic Vladimir Executive Chef la YOSHI Sushi & Teppanyaki Floreasca Demonstratie culinara executata in cadrul evenimentului TASTE AMBASSADORS 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Razvan Alexandru la...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Razvan Alexandru la...

Chefs Network - Romania
Sous-Vide Workshop
00:00
Redă videoclipul

Sous-Vide Workshop

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara de exceptie facuta de catre Maestrul Ioan Florescu, Executive Chef Restaurant Belvedere, in cadrul evenimentului Taste Ambassadors 2016. Nu uitati ca intre 30-31 Mai 2017 Taste Ambassadors revine cu o noua editie. http://www.tas
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara de exceptie facuta de catre Maestrul Ioan Florescu, Executive Chef Restaurant Belvedere, in cadrul evenimentului Taste Ambassadors 2016. Nu uitati ca intre 30-31 Mai 2017 Taste Ambassadors revine cu o noua editie. http://www.tas

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara - Chef Joseph Hadad
Desert cu trabuc de foi.
TASTE AMBASSADORS 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara - Chef Joseph Hadad Desert cu trabuc de foi. TASTE AMBASSADORS 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratie culinara - Chef Nico Lontras
Taste Ambassadors 2016
00:00
Redă videoclipul

Demonstratie culinara - Chef Nico Lontras Taste Ambassadors 2016

Chefs Network - Romania
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Mocan Emanuel la Ta...
00:00
Redă videoclipul

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Mocan Emanuel la Ta...

Chefs Network - Romania
The Recipe, Sezonul I, Ep. 2
00:00
Redă videoclipul

The Recipe, Sezonul I, Ep. 2

Chefs Network - Romania
bottom of page