top of page
Celli Romania Sisteme de Filtrare.png

Rezultat de exceptie pentru gastronomia romaneasca

Săptămâna trecută a avut loc a doua ediție a Olimpiadei Young Chefs India. A fost un eveniment grandios cu 51 de participanți din toată lumea, desfășurat în patru orașe mari, demarat în ziua aniversării a 67 de ani de Republică și organizat de Institutul Internațional de Hotel Management și Ministerul Turismului. Un organ al guvernului exemplar, acest minister, coerent, un model de la care avem de învățat - branșa turismului indian fiind cea care a creat unul din cele mai cunoscute sloganuri de promovare a țării și îl și susțin faptic – Incredible India. Un concurs pentru studenții la hotel management, o oportunitate de networking pentru mentorii lor.

Cine a plecat în India La sfârșitul anului trecut, atât American Hotel Academy din Brașov cât și Chef Cezar Munteanu personal au primit invitația la concurs. Chef Munteanu, în spiritul “can do” caracteristic a reacționat imediat, a găsit sponsori – Unilever și Selgros, sigur de concurentul pe care îl propunea: student Chef Emanuel Mocan. Pe 26 ianuarie cei doi au decolat spre New Delhi, având susținerea morală a Academiei, a colegilor de breaslă și a oricui a înțeles importanța participării României la un eveniment de asemenea anvergură.

Cum a fost la olimpiadă… Ne-a povestit întâi Chef Cezar Munteanu cu exuberanța unui om care a trăit o experiență extraordinară. Mândru de elevul său dar exigent ca un dascăl implicat, se declară mulțumit de performanța lui Chef Mocan și poziția obținută – locul 6 mondial. Dincolo de analiza a ce a făcut impecabil și ce se putea mai bine în cadrul competiției, mentorul s-a concentrat intensiv pe socializare și roadele unei întâlniri între unii din cei mai puternici și hotărâți bucătari din lume. Printre mâncare, selfie-uri și emoții, oamenii ăștia chiar au pus “lumea la cale”, ce și-au propus depășind granițele vreunei țări anume: un document prin care să își pună unii altora la dispoziție logistica, teoria, să facă schimb de material de lucru, de idei; a luat naștere o asociație internațional a academiilor de hotel management; se urmărește redactarea unui document care să forțeze guvernele să includă turismul în strategia națională de dezvoltare.

Emanuel Mocan, zis Chef Manu a trecut peste dificultatea de a vorbi despre ceea ce simte în timpul concursurilor un om de 19 ani supus unuei asemenea presiuni. A trăit niște emoții mai incredibile decât India, perfect conștient fiind de oportunitatea de a fi acolo, „pe care nu mulți o au”. Recunoscător mentorilor Adrian Pop, Adrian Rusu și Cezar Munteanu, a intrat într-un concurs pe care nu-i place să îl descrie ca o luptă cât ca pe o muncă împreună, o ocazie de a arată ce au deprins până acum și de a învăța ceva nou. Despre ei și despre gătit.

În ceea ce privește componenta umană, emoțională și psihologică a participării la un astfel de eveniment, Manu e bucuros că după patru competiții internaționale a început să stăpânească niște aspecte. Acum știe cum să scape de emoții, să se familiarizeze cu juriul, să își gestioneze gândurile, fiecare concurs fiind cel puțin o lecție și un pas înainte. A finalizat fiecare rundă, avansând dincolo de nemulțumirea plating-ului realizat în prima etapă, dificultățile tehnice din a doua și “o chestie interna” , o cădere sub presiunea ultimelor zece minute când “ori te tai ori câștigi”. El s-a și tăiat, a și demonstrat creativitate, tehnică, plating, gust, ceea ce l-a plasat pe locul 6 în lume.

Gătitul efectiv le-a testat un set larg de abilități. Prima rundă a presupus un preparat din pui, li s-au pus la dispoziție ingrediente din India: curry, turmeric, coriandru etc și instrumente clasice precum un deck oven și un blender, cu intenția de a le pune la încercare creativitatea. A doua probă a presupus un desert – crème caramel, și un dish vegetarian – iar reprezentantul României a preparat un ștrudel cu linte, legume aromatizate cu ghimbir și usturoi pe un coulis de ardei gras cu lapte de cocos și mușchi de brânză cu mentă, coriandru și busuioc; iar ce a impresionat cel mai mult jurații și i-au asigurat intrarea în finală a fost prezentarea foarte curată de bucătărie clasică franceză și contrastul creativ cu dish-ul propriu zis. Ultima probă a cerut participanților să gătească un aperitiv din pui, un fel principal din pește și lapte de pasăre la desert, toate pentru patru persoane, toate în trei ore.

Mesaj pentru cei din breaslă “Să învețe să danseze” – a răspuns Chef Cezar Munteanu ca pe o glumă, proaspăt întors din țara Bollywood-ului fiind. Am râs dar mi s-a părut o metaforă bună care a acompaniat ce a spus în continuare –„ importantă este uniunea între oameni, între bucătari, construirea unei echipe puternice să ne reprezinte în lume, sub deviza: performanța se face impreuna”. O eleganță a gândirii și o viziune care mi-au distrus mitul despre bucătari și ale lor ego-uri mai mari decât pălăria.

Young Chef Manu fost impresionat de susținerea celor de acasă, le mulțumește sincer și îi invită să participe la competiții, dacă nu pentru altceva, pentru siguranța și încrederea în sine odată întorși acasă, în bucătăria în care lucrează zilnic. Astfel de evenimente au efectul de a îl activa, de a-l împinge înainte să creeze, să evolueze, iar asta sta la bază și justifică toate eforturile.