Restaurantul Octopus ne-a obisnuit deja cu weekenduri fantastice ca experiente culinare. Dragobetele pica anul acesta miercuri, ceea ce a impus, iar noi gurmanzii nu ne plangem, o extindere a evenimentului gastronomic afiliat: cinci zile de meniu romanesc modern, semnat de Chef Nico Lontras.
Bucataria traditionala romaneasca este contestata si de cei mai patrioti romani cu argumentele clasice ca sarmalele-s de la turci, pastrama la fel, pana si mamaliga vine din nordul Italiei nu al Munteniei. Wikipedia da cea mai buna explicatie: “Bucătăria tradițională românească este denumirea pe care o poartă rezultatul sintetizării, în timp, a gusturilor și obiceiurilor gastronomice specifice poporului român. Ea este diversă, cuprinde nenumărate obiceiuri și tradiții culinare, mâncăruri specifice, împreună cu obiceiuri provenite prin intersectarea culturii gastronomice cu tradiții ale altor popoare, cu care poporul român a intrat în contact de-a lungul istoriei.”
Urmatorul nivel de aprofundare a ceea ce mananca romanii, desi nu ne propunem un tratat pe acest subiect, este gastronomia, adica studiul relatiei intre cultura si alimentatie. Gurmandul absolut are capacitatea de a observa in jurul mancarii toate elementele culturale care compun societatea: teatru, pictura, arhitectura, matematica, chimie, antropologie, istorie. Iar in aceasta zona, e drept, s-a batut mult timp pasul pe loc.
E anul 2016 si dupa ce am calatorit, am degustat sushi in Japonia, scoici culese in fata noastra in croaziere pe Mediterana si vita argentiniana, am simtit acut nevoia de a aduce mancarurile autohtone “de la bunica” in prezent. N-as indrazni sa spun imbunatatite caci nimeni nu se atinge de ciorba cu perisoare a maica-mii, ci reinterpretate si modernizate. Ingredientele “din curtea noastra” redevin interesante prin metodele de preparare, alaturari, plating.
“Octopus” propune ca de Dragobete si inca patru zile dupa sa ne reapropiem de traditie, intr-una din cele mai sincere forme de iubire pe care le manifesta omul, cea pentru mancare. Meniul creat de Chef Nico Lontras pentru oaspetii Restaurantului Octopus suna ca o poezie de trei strofe si arata ca un tablou expus intr-o galerie moderna de pe Victoriei; de abia astept sa-l gust!
Gustare Crema de mamaliga cu trufe, jumari de gasca, caviar din branza de burduf
Fel principal File de calcan cu texturi de saramura si caviar de hrean, servit cu piure de ardei gras, arbagic in vin rozé si patlagica rosie confiata
Desert Perle de branza cu scortisoara si mere caramelizate
Pret: 75 lei/persoana *Meniul este disponibil doar cu rezervare prealabila.
I. L. Caragiale 21-23 0726 286 787 / 072O CTO PUS Rezervari online: https://goo.gl/vZQCpQ