top of page
Celli Romania Sisteme de Filtrare.png

Magia WeDine in Romania

Chef Joseph Hadad face plating-ul pentru 80 de oaspeți într-o sală de sport din centrul Bucureștiului; așază delicat florile comestibile pe desertul impecabil, având în spate câteva benzi de alergat și afișe cu abdomene perfecte; concentrat și sobru, știe că îi este urmărită fiecare mișcare de ochi fascinați, din spatele sfeșnicelor cu lumânări; ziua aici se conturează cele mai tonifiate corpuri din capitală.

WeDine nu este pentru oricine. Ca să participi la o cină organizată de Medine Pop și Alex Grecea trebuie să ai o doză masivă de curiozitate și o dorință asumată de a experimenta. Ce este mai exact WeDine ne-am făcut o idee în cele câteva ocazii în care ni le-am așezat la masa infinită și recent ne-au explicat mai detaliat chiar ei doi.

A pornit în 2014 de la ideea de pop-up dinner, cu îmbunătățiri după chipul și asemănarea creatorilor. Pop-up dinner sunt acele cine ocazionale cu meniu fix și focus pe bucătar dar mai ales pe socializarea între oameni care nu se cunosc dar se nimerește să mănânce împreună. E un concept apărut de cel puțin 15 ani în State și Australia, care suferă mici modificări de la o ediție la alta, în funcție de public, organizatori, trend-uri.


În momentul acesta al evoluției, scheletul WeDine este bine definit: o cină-concept, bucătar diferit de la o ediție la altă, în locuri tot mai șocante, tot mai experimentală. E un produs apărut dintr-o nevoie personală, o fină putere de observație a pieței de afară și a lacunelor din țară și încăpățânarea lui Medine și Alex de a face ceva excepțional.

Cum funcționează? Din vorbă în vorbă, facebook sau newsletter, ajungi cumva să afli de următorul WeDine iar din descrierile plastice ale lui Medine, inevitabil ajungi să îți dorești să participi. Cheia intrigii este această combinație de vag-previzibil – un meniu gourmet gândit și gătit pentru această ocazie de un Chef; curios – tematică (disco, Florii, teatral, urban); misterios – locația neconvențională pe care o afli în ziua cu pricina. Obsesia pentru lifestyle și atenția la detalii dusă la paroxism fac din WeDine un eveniment în sine, o manifestare a creativității tuturor celor implicați, de la Medine și Alex care gândesc conceptul până la Chef-ul care are libertatea totală de a crea meniul, la floriști, scenografi, sculptori, muzicieni, o echipă ce poate ajunge chiar și la 30 de oameni.

Toate se adresează nevoii de experiență, de hrană fizică, mentală, spirituală, estetică – metaforă evidentă atunci când îți sunt trezite toate simțurile cu ocazia a ceea ce cinicii ar numi „o cină cu pretenții”. Între 800 și 1000 de oameni, mulți dintre ei deveniți „de-ai casei”, un mix eclectic între 25 și 60 ani, din domenii diferite, dezbrăcați de prejudecăți și dornici de experiențe, au fost „hrăniți” pe parcursul anului 2015 de WeDine. Iar asta i-a făcut pe organizatori să conștientizeze șansa, chiar responsabilitatea apărută din ceva ce au construit de la zero, de a se gândi la concepte cu un caracter social –cine caritabile, promovarea unor idei, oameni, proiecte care merită atenție.

Colaborările cu bucătari de renume au creat adesea așteptări nerealiste consumatorilor de WeDine, deși intenția e de a se îndepărta de fine dining și de a pune de la bun început evenimentelor eticheta de experiment. Bucătarii au ieșit cu bucurie din zona de confort și s-au supus de bunăvoie provocării de a concepe un meniu pornind de la o temă dată, de a-l prepara într-un loc nu neapărat prietenos cu ideea de gătit și de a-l servi unei mulțimi cu gusturi relativ exigente. Chef Joseph Hadad a impresionat prin simpla prezență la cina din World Class, carismaticul Chef Nicolai Tand a dirjiat masa care a reprodus atmosfera din celebrul Hotel Costes din Paris, Chef Ștefan Popescu a creat cele mai memorabile deserturi la magazinul Mengotti, Alex Petricean a uimit prin curajul de a-și asuma riscuri la florăria Iris, iar acestea sunt doar câteva exemple.


WeDine WeDine e un organism în continuă transformare, atent la formele diverse și spectaculoase de manifestare a artei și în ultimă instanță a vieții, iar ăsta e grăuntele de aur al coolness-ului.