top of page

În Delta Dunării vin de zece ori mai puţini turişti decât în deltele din Franţa şi Italia

Deşi este a doua deltă din Europa ca suprafaţă şi una dintre cele mai importante regiuni turistice ale României, Delta Dunării atrage anual mult mai puţini turişti faţă de alte delte europene mai mici ca suprafaţă, precum cea franceză (Delta Camarague) sau cea italiană (Delta del Po), care atrag anual peste un milion de turişti.

delta dunarii

"Am fost cinci zile în Delta Dunării, chiar de 1 mai. A fost o experienţă foarte frumoasă, mai ales că am mâncat peşte mai ceva ca un pelican. Am avut posibilitatea de-a ajunge în locuri de o frumuseţe uluitoare, locuri pe cât de frumoase de atât de sălbatice", spune antreprenorul Felix Pătrăşcanu, acţionarul companiei de curierat Fan Courier, cu afaceri de 40 de milioane de euro.


El este însă unul dintre puţinii români care aleg să îşi petreacă vacanţa într-un loc frumos din ţară. Suma lăsată de români pe vacanţe în străinătate s-a ridicat anul trecut la 1,4 miliarde de euro, cu 25% mai mare faţă de 2007. Cei mai mulţi manageri români aleg vacanţe în destinaţii îndepărtate, iar numărul străinilor care vin să îşi petreacă vacanţele în destinaţiile româneşti este destul de mic.


Delta Dunarii in cifre

Aşa se explică şi numărul redus de turişti care ajung în Delta Dunării. Datele oficiale arată că Delta Dunării a fost vizitată de aproape 22.500 de turişti în primele şase luni ale acestui an, din care puţin mai mult de jumătate au fost turişti străini. Spre comparaţie, în doar 25 de zile Festivalul Enescu, care are loc în Bucureşti, atrage în jur de 16.000 de vizitatori din alte ţări.


"În prima parte a anului au vizitat Delta Dunării 10.038 de turişti români şi 12.319 de străini", spune Gabriela Răileanu, de la Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD). Acestea sunt cifrele oficiale, însă nu toate pensiunile declară numărul de turişti. Numărul real al turiştilor se ridică însă la aproape 100.000 anual, dacă se ia în calcul şi turismul "la negru".


Chiar dacă în Delta Dunării se pot face excursii pe 24 de trasee turistice în rezervaţie şi se pot vedea 331 de specii de pă­sări, printre care şi pelicanul creţ, promova­rea redusă nu îi determină pe români sau străini să aleagă această destinaţie pentru vacanţă.


Delta continuă astfel să fie o zonă în care proprietarii de pensiuni se plâng de lipsa turiştilor, în timp ce asociaţiile din turism atrag atenţia că delta va atrage mai mulţi bani când turismul va fi controlat şi când se vor lansa produse specifice acestei zone.


"Din cauza lipsei de promovare Delta Dunării nu atrage foarte mulţi turişti. Ar tre­bui să se realizeze o astfel de acţiune la nivel naţional, pentru a atrage mai mulţi ro­mâni şi străini în vacanţă aici", a spus Mi­haela Găină, proprietara complexului tu­ristic Cormoran din Delta Dunării, alături de soţul ei Cornel Găină.


Ea împreună cu soţul ei au pariat pe Deltă şi au construit în 1994 complexul hotelier Cormoran din Delta Dunării. După deschiderea hotelului, lucrurile au mers bine pentru familia Găină mai mulţi ani, însă dezvoltarea zonei, construcţia a tot mai multe hoteluri, dar şi problemele economice care au urmat l-au făcut să scoată hotelul la vânzare în urmă cu patru ani. Acum nu se mai gândesc însă să vândă hotelul.


Complexul Cormoran din localitatea Uzlina, judeţul Tulcea, este construit pe o suprafaţă totală de 9.000 de metri pătraţi, dar deţine o suprafaţă totală de 7,5 hectare. Acesta cuprinde un hotel de trei stele, o pensiune şi 15 vile, care cumulează 280 de locuri de cazare.

delta dunarii activitati turistice

"Anul trecut gradul de ocupare a fost de până în 60%. Anul acesta este însă mai mic", a spus Mihaela Găină.


Pe fondul crizei economice, multe complexuri turistice s-au închis în 2010, printre acestea fiind şi complexul de cinci stele Delta Nature Resort din Somova, controlat de compania cu acelaşi nume. Ulterior complexul a fost redeschis.


În Delta Dunării, sezonul turistic este de aproape 8-9 luni, mai lung decât pe litoral. În cazul unui turism organizat, Delta Dunării ar putea fi vizitată din aprilie până în noiembrie sau chiar şi în decembrie.


Preţul mediu pe care îl plăteşte un turist care ajunge în Deltă variază între 100 de lei (22 de euro) pe noaptea de cazare şi 50 de euro, în funcţie de unitatea de cazare aleasă.

Comments


Pentru parteneriate sau colaborari

Persoana de contact: Laurenţiu Mâță

Email: laurentiu.mata@tophospitality.ro

Top Hospitality Videos

Top Hospitality Videos

Top Hospitality Videos
Toate categoriile
Autos & Vehicles
Educatie
Education
Entertainment
Music
NEWS
News & Politics
People & Blogs
Travel & Events
Romania Sushi Cup 2025, METRO sponsor principal pentru al doilea an
01:14

Romania Sushi Cup 2025, METRO sponsor principal pentru al doilea an

METRO Romania
Ce îi trebuie unui bucătar șef bun? - Stiri Horeca - Stiri din Ospitalitate - Pe-plus.ro
04:09

Ce îi trebuie unui bucătar șef bun? - Stiri Horeca - Stiri din Ospitalitate - Pe-plus.ro

Hospitality Culture Institute
Insane Food in Romania - GIGANTIC MEDIEVAL BBQ + Mangalica Hairy Pig!
30:56

Insane Food in Romania - GIGANTIC MEDIEVAL BBQ + Mangalica Hairy Pig!

Mark Wiens
Unique Best Burger! American Style Burger Collection
02:40:15

Unique Best Burger! American Style Burger Collection

FoodieBoy 푸디보이
Gustos și sănătos - Muschiuleț de porc învelit în bacon
07:30

Gustos și sănătos - Muschiuleț de porc învelit în bacon

Electrolux Romania
Unichef Cup 2022
03:00

Unichef Cup 2022

Unilever Food Solutions Romania
Knorr Professional | Supă clară de pui
12:37

Knorr Professional | Supă clară de pui

Unilever Food Solutions Romania
Pulpe de pui cu verdeata, cartofi si rosii picante
01:21

Pulpe de pui cu verdeata, cartofi si rosii picante

Unilever Food Solutions Romania
Knorr Professional | Burger de vită cu sos gourmet
11:53

Knorr Professional | Burger de vită cu sos gourmet

Unilever Food Solutions Romania
Taiwan: Nuferi prajiti
00:44

Taiwan: Nuferi prajiti

Unilever Food Solutions Romania
Scandinavia: Christian Puglisi la Restaurantul Relae, in Copenhaga
02:00

Scandinavia: Christian Puglisi la Restaurantul Relae, in Copenhaga

Unilever Food Solutions Romania
Chefs Stories S2E3 Alin Barabancea Trailer
01:48

Chefs Stories S2E3 Alin Barabancea Trailer

Unilever Food Solutions Romania
Knorr Professional | Antricot de vită și cartofi confit
19:38

Knorr Professional | Antricot de vită și cartofi confit

Unilever Food Solutions Romania
Romanian Hospitality Awards 2024
02:43

Romanian Hospitality Awards 2024

Hospitality Culture Institute
Startul cu STREETCAST | Podcast 2
26:00

Startul cu STREETCAST | Podcast 2

THAICE CREAM
Curs VIDEO - Primul meu Food Truck
04:39:43

Curs VIDEO - Primul meu Food Truck

Laurențiu Mâță
Chef Cezar Munteanu pregateste 2 retete de Halloween! Placinta de dovleac si Risotto cu dovleac 🎃
15:15

Chef Cezar Munteanu pregateste 2 retete de Halloween! Placinta de dovleac si Risotto cu dovleac 🎃

TRU food
LIFESTYLE - invitat Daniela Ruse | 10 Iunie 2021
21:47

LIFESTYLE - invitat Daniela Ruse | 10 Iunie 2021

DOTTO TV
Premiat la Cupa Marea Neagră în Artă Culinară, Adrian Eduard Ionescu, la Actualitatea LIVE
00:00

Premiat la Cupa Marea Neagră în Artă Culinară, Adrian Eduard Ionescu, la Actualitatea LIVE

Facebook page
Cupa Marea Neagra in Arta Culinara 2021
03:26

Cupa Marea Neagra in Arta Culinara 2021

Antena 3
MAREA REDESCHIDERE HORECA LITORAL 2021
00:00

MAREA REDESCHIDERE HORECA LITORAL 2021

RESTO
Top Culinary Trends 2016 - Interviuri
00:00

Top Culinary Trends 2016 - Interviuri

Top Hospitality
Cum a fost la Street Food City, editia 2018
00:00

Cum a fost la Street Food City, editia 2018

Top Hospitality
Cofetar în Romania, cu Flavian Dobre
00:00

Cofetar în Romania, cu Flavian Dobre

pe-plus.ro
Despre sushi, cu chef Vova
00:00

Despre sushi, cu chef Vova

pe-plus.ro
Interviu Chef John Menumorut - Owner Big John Food Truck & Lab
00:00

Interviu Chef John Menumorut - Owner Big John Food Truck & Lab

pe-plus.ro
Demonstratia culinara facuta de catre Chef Adrian Hadean la Taste Ambassadors  #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv  © -  Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionisti - Top Hospitality | Trends by HRB | T
00:00

Demonstratia culinara facuta de catre Chef Adrian Hadean la Taste Ambassadors #Tasteambassadors2016 #TopHospitality #TrendsByHRB #ABCPTH #RevistaProgresiv © - Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor Profesionisti - Top Hospitality | Trends by HRB | T

Chefs Network - Romania
Interviu cu Catalin Jernoiu, chef executiv BistroMar
00:00

Interviu cu Catalin Jernoiu, chef executiv BistroMar

pe-plus.ro
Motivele care stau in spatele succesului OSHO
00:00

Motivele care stau in spatele succesului OSHO

pe-plus.ro
ICEP Hotel School – formare profesională în Ospitalitate
02:50

ICEP Hotel School – formare profesională în Ospitalitate

pe-plus.ro
© 2010 - 2025 Top Hospitality
bottom of page